AVEM UN EXAMEN, CUM PROCEDAM?

Se apropie perioada examenului. Acest gand nu trebuie sa ne sperie, deoarece examenele de la karate au o programa prestabilita si o data fixa, avand loc la intervale regulate. Ce bine ar fi daca am putea avea si scoala libera de extemporale sau ascultari aleatorii. Momentan ne multumim cu examenul anuntat de la karate. Aceste examene dovedesc nivelul de pregatire a unui karateka, insumand dedicatia sa, puterea de concentrare, spiritul de lupta, valorile morale precum si forta interioara si fizica.

Un pas foarte important este pregatirea din timp a unui examen, “ingrasarea porcului in ajun” nu este o alternativa potrivita. Aceasta metoda cu siguranta nu va produce rezultate favorabile, examenele sunt anuntate tocmai pentru a le da sansa practicantiilor sa isi insuseasca tehnicile gradului respectiv. Deci, perioada dinaintea examenelor trebuie sa fie o recapitulare si nu o incercare disperata de a acoperi o lacuna mare. Al doilea element important in pregatirea unui examen este motivatia. Daca aceasta lipseste atunci pregatirea noastra va avea de suferit. Fiecare individ are o motivatie diferita, este important sa meditati asupra acestui element si sa descoperiti singuri ceea ce va indruma si va sustine in drumul vostru catre varf. Cat de usor ne dam batuti, cat de mult conteaza sa facem un lucru bine pana la capat, cat de mult de ne respectam responsabilitatile. Afland aceste lucruri putem chiar trasa un contur al personalitatii noastre viitoare.

Diferenta intre un examen intr-o scoala de karate si unul de la scoala este faptul ca ne putem baza doar pe noi si pe cunostiintele noastre. Aici nu ne pot ajuta copiutele, colegii cumsecade si nici nu ne putem baza pe noroc. O tehnica buna si curata iese la suprafata abia dupa multe ore de antrenament si numeroase repetari. O pozitie corecta trebuie sa vina natural, nu avem timpul sau concentrarea necesara pentru a corecta mereu postura noastra, aceasta trebuie sa vina instinctiv. Nu uitati ca este de datoria voastra sa intrebati daca nu ati inteles ceva sau daca aveti nedumeriri. Datorita faptului ca multi elevi au grade diferite este foarte greu sa se acopere intreaga programa de examen pentru toata lumea asa ca nu ezitati ca la sfarsitul antrenamentului sa intrebati un elev mai avansat, un Kohai, un Sempai sau chiar pe Sensei. Sunt convins ca aveti doar de castigat.

Sfaturi pentru parinti:

  • Nu minimalizati importanta examenului daca el il valorizeaza, va crede ca nimanui nu-i pasa, mai ales dumneavoastra care sunteti parintii lui.
  • Gasiti momente in programul dumneavoastra in care sa incurajati copilul, sa stati de vorba cu el astfel incat sa se mobilizeze din timp.
  • Spuneti copilului ca indiferent de rezultat nu va fi alterata afectiunea pe care o aveti pentru el.
  • Aerisiti camera copilului, iesiti cu el la plimbare aveti grija sa fie bine hidratat si sa aiba parte de cel putin 8 ore de somn in ziua precedenta examinarii.
  • Daca va permite programul, nu ezitati sa repetati alaturi de copilul dumneavoastra pentru a l ajuta si al incuraja sa va explice, facilitand astfel buna memorare a tehnicilor.

 

Nu uitati: Antrenamentele si examenele nu sunt o optiune, sunt o responsabilitate.